b_270_270_16777215_0_0_images_22_61d04947bae7f.r_1641040206326.28-138-1688-1070.jpeg

Zatímco Nelson Mandela, „milovaný Madiba“ byl otcem jihoafrické demokracie, arcibiskup Desmond Tutu byl „duchovním otcem“ „našeho nového národa“, řekl jihoafrický prezident v hlavní oslavné řeči na státním pohřbu laureáta Nobelovy ceny.

Prezident Cyril Ramaphosa byl během konečné bitvy proti apartheidu v Jihoafrické republice v 80. letech uvnitř země, kde Tutu vyvolal hněv tehdejší vlády a promluvil v katedrále sv. Jiří v Kapském Městě, kde byla 1. ledna sloužena anglikánská zádušní mše.

Tutu zemřel 26. prosince 2021 ve věku 90 let. V prezidentově oslavné řeči byl zmíněn i jeho smích a humor, kterým čelil nepřízni osudu a nesnázím.  Pohřbu se zúčastnila také vdova Leah Tutu, jeho děti a vnuci. Malá bohoslužba proběhla v katedrále, kde se Tutu a další v minulosti utkali s policií apartheidu. Byla vedena ve třech hlavních jazycích, kterými se mluví v Kapském Městě jazykem Xhosa, anglicky a afrikánsky.

„Mezi námi je jen málo tak vzácných duší, které během svého života dosáhnou postavení světové ikony,“ řekl Ramaphosa. „Náš zesnulý otec byl zarytým bojovníkem za svobodu, spravedlnost, rovnost a mír, nejen v Jihoafrické republice, zemi, kde se narodil, ale na celém světě.“

Ramaphosa vylíčil, jak Tutu, který promluvil poté, co byl zatčen v r. 1988 během protestu vedeném duchovními proti represím vůči skupinám proti apartheidu, s Biblí v ruce na tiskové konferenci prohlásil, že bude pokračovat ve svém vzdoru.
„Nestavíme se proti zákonu,“ prohlásil, „posloucháme Boha,“ citoval president Tutuho.

Ramaphosa uvedl, že Tutu měl tak velký vliv a působnost, že mu vzdali hold současní i minulí prezidenti, náboženští vůdci, monarchové, zákonodárci, politické strany, hudebníci a umělci i obyčejní lidé ze všech koutů světa.
Mezi nimi byli i král Letsie III. a jeho choť královna Masenate Mohato Seeiso z horského království Lesotho, obklopeného Jihoafrickou republikou, kde Tutu působil jako biskup a nizozemská princezna Mabel Oranžská.

„Pokorná a odvážná lidská bytost, která se zastávala utiskovaných, ponížených a trpících,“ řekl Ramaphosa. Biskup Nuttal pochválil Leu Tutu, která vždy stála při manželovi a kázal o Tutuově autentičnosti.  „Proto jsme ho milovali , respektovali a tak hluboce si ho vážili. Malý svou postavou, byl mezi námi morálním a duchovním velikánem. Jeho víra byla autentická, ne falešná nebo polovičatá,“ řekl Nuttal.

„Žil ji, i za cenu velkých obětí, s mimořádnou, všeobjímající láskou. Jeho přítel, Nelson Mandela, to vystihl dokonale, když řekl: „Někdy ostrý, často něžný, vždy beze strachu a zřídka bez humoru, hlas Desmonda Tutuho bude vždy hlasem nevyslyšených.“

Tutu pracoval ve Světové radě církví v letech 1972 – 1975. Na bohoslužbě v katedrále svatého Jiří, kde budou uloženy Tutuovy ostatky, reprezentovala SRC zástupkyně generálního tajemníka Prof. Dr. Isabel Apawo Phiri. Úřadující generální tajemník WCC Rev. Prof. Dr. Ioan Sauca zaslal rodině jménem SRC poselství.

„V Desmondovi Tutu jsme se všichni setkali s mužem mnoha darů a schopností, s učitelem a představitelem církve, vůdcem boje za svobodu zde i za hranicemi a ve snaze o usmíření, stejně jako s manželem, otcem a přítelem. Ale zde, v Božím domě bych vyzdvihl jednu jeho nepostradatelnou vášeň ve všem, co dělal, a to jeho celoživotní víru. Desmond Tutu byl v první řadě mužem Božím.“

Článek byl zkrácen, celý článek je k dispozici na stránkách:
https://www.oikoumene.org/news/desmond-tutu-was-the-spiritual-father-of-the-new-south-africa-says-president-ramaphosa

Zdroj: www.oikoumene.org


Nejnovější z ccsh.cz

  • Křížová cesta – čtrnáct zastavení

    29.03.2024, 07:24:17

    Křížová cesta – čtrnáct zastavení (ČZ 13/2024) Ve dvou nejvýznamnějších dnech Svatého týdne se v Jeruzalémě střídá smutek a oslavy. Na Velký pátek se do Jeruzaléma sjíždí poutníci z celého světa.

    Číst dál...
  • O svátosti křtu v české reformaci

    28.03.2024, 09:55:47

    O svátosti křtu v české reformaci Mistr Jan Hus ve shodě s církevní tradicí řadí svátost křtu na první místo při výčtu sedmi svátostí, jak je tomu i v jeho katechetické příručce zvané Jádro učení křesťanského: „Sedm jest posvátných věcí, prvá jest křest…“

    Číst dál...
  • Ptali jsme se: Jak budete trávit Velikonoce?

    28.03.2024, 08:15:31

    Ptali jsme se: Jak budete trávit Velikonoce? (ČZ 13/2024) Redakce oslovila několik našich sester a bratrů s dotazem na osobní prožití velikonočních svátků.

    Číst dál...
  • S českou muslimkou o ramadánu

    28.03.2024, 07:39:36

    S českou muslimkou o ramadánu (ČZ 13/2024) V tomto roce se překrývá ramadán s Velikonocemi. Redakce Českého zápasu se zeptala české muslimky Miriam Massadi, jak prožívá tento svátek.

    Číst dál...
  • Bláznovství Boží je moudřejší než lidé

    27.03.2024, 08:47:32

    Bláznovství Boží je moudřejší než lidé (ČZ 13/2024) Protože svět svou moudrostí nepoznal Boha v jeho moudrém díle, zalíbilo se Bohu spasit ty, kdo věří, bláznovskou zvěstí. Židé žádají zázračná znamení, Řekové vyhledávají moudrost, ale my kážeme Krista ukřižovaného. Pro Židy je to kámen úrazu, pro[…]

    Číst dál...
  • Velikonoční křesťanství

    26.03.2024, 14:40:47

    Velikonoční křesťanství (ČZ 13/2024) Dnes se v novinách dočteme o „návratu náboženství“, ale ve skutečnosti jde o jakousi neurčitou religiozitu, která se těší velké oblibě, když nahradila dříve převažující křesťanství.

    Číst dál...

Další aktuality pokračují na ccsh.cz