b_270_270_16777215_0_0_images_22_brezove-hory-velikonocni-koncert-jakoubci-komorni-sbor.jpg

Na Velikonoční pondělí v kostele ve Sboru Církve čs. Husitské Mistra Jakoubka ze Stříbra v Příbrami na Březových Horách, kde se konaly ráno Velikonoční bohoslužby, po Velkém pátku a neděli Vzkříšení, se konal tradiční Velikonoční koncert Jakoubci – Komorní sbor Mistra Jakoubka ze Stříbra. Článek v příbramském deníku.cz.

Na Velikonoční pondělí v kostele ve Sboru Církve čs. Husitské Mistra Jakoubka ze Stříbra v Příbrami na Březových Horách, kde se konaly ráno Velikonoční bohoslužby, po Velkém pátku a neděli Vzkříšení, se začali připravovat na svůj tradiční Velikonoční koncert Jakoubci – Komorní sbor Mistra Jakoubka ze Stříbra.

Rozestavěni na kůru a po obvodu zdí uvnitř kostela pod dlouhými funkcionalistickými okny, jimiž pronikaly paprsky pozdně odpoledního slunce, zahájil sbor svůj tradiční Velikonoční koncert. Středověké velikonoční písně, jejichž zvuk se tak nesl celým prostorem, vytvářeli s moderním interiérem – 30. let 20. stol. zajímavé spojení. Posléze se sbor přesunul v prostoru na střed, před stůl Páně, kde zapíval velikonoční kánony a jednu píseň s obrázky dokládajícími děj písně. Koncert zakončil velikonočními písněmi z komunity Taizé, které se proslavily díky své zpěvnosti a jednoduchosti v mnoha jazycích po celém světě.

I v březohorském kostele Mistra Jakoubka ze Stříbra si někteří posluchači se sborem zanotovali. Ještě na schodech kostela vyprovázeli Jakoubci venku odcházející posluchače spirituálem „Až se v ráji sejdem!“

Několik Velikonočních písní zazpívá Komorní sbor Mistra Jakoubka ze Stříbra též v sobotu 23. dubna na XVIII. Festivalu pěveckých sborů Příbram – v jeho 1. části (od 11.00 do 12.00h) v kostele sv. Jakuba v Příbrami.

(Foto Petr Čížek)

Březové Hory Březové Hory Březové Hory
Březové Hory Březové Hory Březové Hory
Březové Hory   


Nejnovější z ccsh.cz

Další aktuality pokračují na ccsh.cz