b_270_270_16777215_0_0_images_22_Zderaz.jpg

Otevření výstavy fotografií – „Kostel sv. Václava Na Zderaze očima studentů U3V“,  koncert ke 150. výročí narození Františka Bílka „Genius loci a Musica Loci kostel sv. Václava na Zderaze“, přednáška Dr. Martina Jindry: „Výtvarné umění Františka Bílka v liturgickém prostoru“. To vše 22. dubna 2022 v kostele sv. Václava na Zderaze – Resslova 6, Praha – Nové Město. Začátek 16.00, konec zhruba v 19.00. 

Všichni jsou srdečně zvání.

Program koncertu:

P. Mascagni Ave Maria z opery Sedlák kavalír
A. Dvořák Biblické písně Op. 99, č. 4. a 10.

  • Hospodin jest můj pastýř
  • Zpívejte Hospodinu píseň novou

J. B. Foerster Čtyři písně Op. 60

  1. Na loutnu
  2. Jarní den
  3. Snílci
  4. Balada

G. Verdi Árie Aidy "Qui Radames verra"
G. Puccini Árie "Visé d´arte"

Proloženo varhanními improvizacemi na písně z kancionálu církve československé husitské.

pdfPozvánka na koncert

Program pátečního večera nechá doznít sváteční velikonoční náladu:

16:00 Vernisáž fotografií – Kostel sv. Václava Na Zderaze očima studentů U3V
17:00 Koncert uvedený slovem místní farářky o Geniu loci kostela sv. Václava Na Zderaze
18:00 Přednáška – Výtvarné umění Františka Bílka v liturgickém prostoru

Koncertem a vzpomínkou na Františka Bílka (1872–1941), našeho předního architekta, sochaře, grafika a symbolisty, skládáme poklonu jeho umění i filozofii mystické jednoty světa. Nejucelenější soubor jeho chrámového interiéru se nachází právě v kostele sv. Václava Na Zderaze a vytváří zde společně s historií kostela dechberoucí Genius loci: Kristus na kříži se strukturou stromu odkazuje na symboliku Stromu života, propojuje Krista ukřižovaného se vzkříšeným a pojímá jej jako vítěze. Dějinnou zkratku českého národa symbolizuje šest postav vyřezaných na bohoslužebném stole: praotec Čech, sv. Ludmila se sv. Václavem, Jan Hus, Jan Žižka a Jan Amos Komenský. Prostý stůl husitské táborové bohoslužby symbolizuje dřevo, ze kterého je celý soubor vytesán. Dřevěné svícny znázorňující ruce symbolizují drama pádu a vykoupení člověka: menší svícen v podobě ruky držící jablko obtočené hadem, větší svícen v podobě sepjatých rukou přijímajících spásu ze dřeva kříže a Stromu života. Na postranicích lavic motivy rostlin a zvířat symbolizují rajskou zahradu a harmonii člověka s přírodou.

Varhanní koncert proto doplní i přednáška o díle Františka Bílka a vernisáž rozostřených fotografií tohoto kostela.

O uměleckých skvostech Františka Bílka bude hovořit a demonstrovat vše na ukázkách PhDr. Martin Jindra, působící v Ústavu pro studium totalitních režimů a dlouhodobě se zabývající životem a dílem Františka Bílka a jeho rodiny, o nichž vydal několik publikací. Téma symboliky propojuje i specifická „unfocused“ technologie fotografií, které jsou v kostele vystaveny. V rámci našeho večera proběhne slavnostní vernisáž této výstavy s názvem Kostel sv. Václava Na Zderaze očima studentů U3V, tedy Univerzity třetího věku při VŠE v Praze a jejich pedagoga MgA. Ladislava Hovorky, který tuto technologii vynalezl a používá ve své umělecké tvorbě. Před samotným koncertem představí historii kostela a jeho genius loci místní farářka Mgr. Emanuela Blažková. Na koncertu pak v podání varhaníka Tomáše Pindóra a sopranistky Liany Sass zazní skladby J. B. Foerstera, A. Dvořáka, P. Mascagniho, G. Verdiho a G. Pucciniho.

Celý program bude proložený varhanními improvizacemi na písně z kancionálu Církve československé husitské.

Vstupenky v hodnotě 240/100 Kč budou v prodeji na GoOut.net a na místě před koncertem.
Více informací: www.musicaloci.com; Facebook Musica loci; Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
https://zderaz.cz/ ; https://encyklopedie.praha2.cz/publikace/910-kostel-sv-vaclava-na-zderaze-matej-cadil/zobrazit-publikaci


Nejnovější z ccsh.cz

Další aktuality pokračují na ccsh.cz