b_270_270_16777215_0_0_images_23_maxresdefault.jpg

Rozhlasový rozhovor o náboženství a počítačových hrách s Mgr. Petrem Wagnerem, farářem Církev československá husitská (CČSH) a moderátorem pořadu Hergot! na Radio Wave, nyní také přednášejícím při katedře praktické teologie HTF UK, o světoznámé herní série Diablo, která je podle něj vrcholně křesťanskou hrou.

Poslouchat lze na Stanici českého Rozhlasu - Radio Wave zde, případně stačí kliknout níž.

Podle Petra se hraní věnuje spousta věřících i duchovních, musí si ovšem dávat pozor na závislost a také na obsah, hry ale rozhodně nejsou žádnou prodlouženou rukou ďábla. K nejbožštějším hrám dokonce zařadil sérii Diablo, protože se v něm čistí pekelné kruhy a v křesťanském prostředí není ušlechtilejšího cíle než prohry ďábla, což je i ultimátním cílem nejslavnějšího akčního RPG.

Probíraly se i hry, které si půjčují z reálného sektářství, kdy na přetřes přišel pátý díl Far Cry. Petr zmiňuje, že se v něm Ubisoft patrně inspiroval příběhem kultu Davida Koreshe, který se považoval za proroka a na svém ranči shromažďoval zbraně tak usilovně, až na něm nakonec musela zasahovat i americká národní garda.

Řeč přišla i hraní si na boha, a to nejen ve hrách Petera Molyneuxe, ale taky úvahy o tom, jak velkou váhu mají virtuální rozhodnutí a herní chování z hlediska reálné morálky.

 


Nejnovější z ccsh.cz

Další aktuality pokračují na ccsh.cz