b_270_270_16777215_0_0_images_23_mjek.jpg

Vzpomínka Dr. Martina Jindry v časopise Voknoviny v rubrice ‚Virtuální hřbitov‘ na Erwina Kukucku (27.5.1944-30.6.2022 [78]).

Prožít Kukuczku

Koncem června začala proudit éterem zpráva, že nás opustil Erwin Kukuczka. Začátkem července, jak mi sdělil Čuňas, už se o Erwinově úmrtí vědělo i Na mlejně v Meziříčku, kde se oslavoval Magor. S Erwinem se krapet znali. Jednou si k němu na faru Magor přijel pro Bondyho, který utíkal ke Kukuczkovům do Hlinska, Hostinného a Ústí nad Orlici psát.

Poslední rozloučení s Erwinem se konalo 8. července 2022 v Husově sboru v Žamberku, kde poslední leta farářoval. Přestože se na nás Erwin z fotografie smál, nedaly se zadržet slzy. Srdce za milým bráchou bolelo. Pak ale promluvil Erwin z jedné z rozhlasových nahrávek a ve sboru se rozhostilo veselo, které se stupňovalo až v slzy od smíchu. Jak mi napsala jedna z farářek: ,,Ještě se mi nestalo, abych na pohřbu brečela smíchy.“ I tentokrát na nás Erwin zapracoval, jak to dělával po celý život. Milý Kukučíne, brachu, kumpáne, Kuku, soudruhu farářu, posílám pár slov na cestu.

Odešel si náhlé a až moc rychle. Bylo s Tebou zhusta veselo, přestože Ti bylo dáno projit i trním. Ještě jsi pořádně ani nechodil, a přesto jsi musel bez rodičů podstupovat ,,stravovací experimenty" v německém výchovném ústavu. Jako jeden z mála ses vrátil, ale macecha Ti dávala zabrat. Ve třinácti ses postavil na vlastní nohy. Bloudil jsi lidsky sám životem, ale už napořád s průvodcem milosti, který Tě nenechával padnout. Odtajňoval Ti literaturu, divadlo a uměni, přiváděl přátele a nakonec i Lidmilu, ženskou do nepohody, která estébákům kafe nedělala. Na faře se vám kolem nohou pletla tři malá Kukučata, z nichž hned to první, Karolinku, chtěl principál Radim Vašinka přejmenovat na Revoluci, k čemuž ho inspirovalo její datum narození. Časem jsi nacházel svoje místo na obloze a začal světu svítit. Pořídil sis k tomu Louč, později oblékl kazatelský a farářský talár. Včera jsi byl coby pozemsky světlonoš odvolán, ale určitě už zase přikládáš do kamen, abychom nezmrzli...


Nejnovější z ccsh.cz

Další aktuality pokračují na ccsh.cz