b_270_270_16777215_0_0_images_21_21-03-21_logo_2021.jpg

Oslovení všech věřících a přátel spjatých s Církví československou husitskou, všech, kteří v ní nalezli svůj duchovní domov, biskupským sborem CČSH, při příležitosti přicházejících velikonoc, ale také blížícího se sčítání obyvatelstva, ve kterém budou lidé žijící na území České republiky zapojeni do sčítání obyvatelstva.

Toto sčítání obyvatelstva (Sčítání lidu, domů a bytů 2021 v Česku) zahrnuje (nepovinnou) otázku po náboženské víře, je důležité, aby všichni, kteří se ve své náboženské víře cítí spjati s CČSH, použili oficiální název církve: Církev československá husitská.


Vážené sestry a bratři, milí přátelé,

zdravíme Vás a oslovujeme jako biskupové Církve československé husitské. Přijměte od nás v tomto čase před velikonočními svátky slova povzbuzení a přání dobra a pokoje.

V současné situaci epidemie všichni především neseme starosti a obavy o zdraví a životy své i svých blízkých. Doléhají na nás i další těžkosti této složité doby, ale jako věřící lidé nezapomínáme na zaslibovanou naději, vycházející z biblického poselství o milosrdném Bohu, který své věrné a tento svět neopouští.

Přejeme Vám, abyste přes všechny nejistoty světa vnímali toto ujištění víry. A pokud považujete naši církev za svůj duchovní domov, popř. máte důvody, proč se k ní přihlásit, pak zapište do příslušného dotazníku při sčítání její plný název: CÍRKEV ČESKOSLOVENSKÁ HUSITSKÁ

Jsme CÍRKVÍ, pro kterou je hlavní autoritou Ježíš Kristus. Hlásíme se k Janu Husovi a české reformaci, proto se označujeme jako HUSITSKÁ. Církev vznikla v podmínkách novodobého demokratického a svobodného státu Československa v roce 1920, a proto je její název ČESKOSLOVENSKÁ. Jsme sice dva samostatné národy a státy, přesto si ceníme vzájemnosti Čechů a Slováků. Členy naší církve jsou přirozeně i lidé dalších národností.

Usilujeme žít podle Ježíšova učení lásky, hledáme a zastáváme hodnoty pravdivosti a snášenlivosti. Vyprošujeme našim domovinám, všem lidem a celému stvoření pokoj a požehnání!

S bratrským pozdravem

David Tonzar, biskup pražský
Pavel Pechanec, biskup královéhradecký
Filip Štojdl, biskup plzeňský
Juraj Dovala, biskup brněnský
Tomáš Chytil, biskup olomoucký
Jan Hradil, biskup bratislavský
Tomáš Butta, patriarcha-správce církve

V postním čase L.P. 2021


Uvádění názvu církve při sčítání obyvatel 2021

Vážené sestry a vážení bratři duchovní,

dne 27. března 2021 začne sčítání obyvatel, jehož on-line fáze potrvá do 9. dubna 2021. Kdo nevyplní v tomto termínu formulář na počítači nebo prostřednictvím mobilní aplikace, bude mít možnost v termínu od 17. dubna do 11. května  vyplnit tištěný formulář.

Mezi údaji je také zahrnuta otázka na náboženskou víru (viz obrázek)

mt_ignore

I když jde o nepovinný údaj, výsledky budou mít svoji důležitost pro jednotlivé církve i pro křesťany jako celek.

K této příležitosti biskupský sbor CČSH vytvořil dopis, který naleznete v příloze (ke stažení) a jež je zároveň uveden výš. Zveřejněte a předejte, prosím, tento dopis členům a příznivcům církve a jejich rodinám.

Způsoby zveřejnění a předání dopisu biskupů CČSH ke sčítání obyvatel v roce 2021

  • Připojte dopis, prosím, ke svým pastoračním dopisům k Velikonocům nebo k jiným příležitostem.
  • Vytiskněte jej a umístěte do vývěsek náboženské obce a jejích středisek.
  • Umístěte jej na webové stránky své náboženské obce.
  • Rozešlete jej na e-mailové adresy členů a účastníků akcí a aktivit církve, například okruhu, kterému zasíláte kázání a informace v čase pandemie, zvete je na akce apod.
  • Obraťte se na členy sboru, aby sami dopis rozesílali a předávali ve svých rodinách a svým známým, o nichž mají povědomí, že mají určitou vztažnost k naší církvi.

V případě dotazů se obracejte na sestru tajemnici ÚR Janu Krajčiříkovou (tel. 724 141 988, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.).

S přáním moudrosti, sil, zdraví a posilující přítomnosti v Kristu ve všech nesnázích a zkouškách

ThDr. Tomáš Butta; patriarcha – správce církve
Mgr. Jana Krajčiříková; Tajemnice ÚR

Dne 2. března 2021


Přilohy:

pdfDopis biskupů ke sčítání obyvatel 2021

pdfUvádění názvu církve při sčítání obyvatel 2021

 

Nejnovější z ccsh.cz

Další aktuality pokračují na ccsh.cz