Marie a anděl z utrakvistického kancionálu
Marie a anděl z utrakvistického kancionálu

Před vánočními svátky zaslal bratr patriarcha Tomáš Butta dopis do náboženských obcí. K tomuto dopisu je přiložen biblicko-pastorální text o Marii, matce Ježíše Krista, který připravila věroučná komise Církve československé husitské.

Dopis před vánočními svátky s biblicko-pastorálním textem o Marii

„Hle, dívka počne a porodí syna a dá mu jméno Immanuel, to je „S námi Bůh“.
Iz 7.14

Vážené sestry a vážení bratři,

zdravím vás bezprostředně před vánočními svátky a zasílám vám do náboženských obcí pojednání s názvem „Marie, matka Ježíše Krista v biblickém svědectví, tradici a naší víře“.

Toto téma o postavě Marii bylo živě diskutované, promýšlené a věroučnou komisí naší církve připravené jako text biblicko-pastorální povahy. Předkládané pojednání bylo vedeno snahou vyjádřit kladný vztah a naši úctu k Marii, Ježíšově matce, která má svoji významnou roli v biblických událostech spásy.

Předkládaný text nám svým přístupem a pohledem na Marii může poskytnout mnohé náměty ke společnému promýšlení. Důležité je, že obsahuje odkazy na biblická svědectví, která nás vybízejí k meditaci, výkladu a zvěstování evangelia, spojeného zvláště v adventním a vánočním čase neodmyslitelně také s Marií, matkou Ježíše Krista, Spasitele světa.

Ať můžeme prožívat znovu radost z narození a blízkosti Ježíše Krista ve společenství víry v našich sborech, ve svých rodinách a všude tam, kde si tuto vánoční událost budeme připomínat a slavit.

S přáním Boží milosti, naděje a světla o Vánocích pro všechny

Tomáš Butta
patriarcha

Ke 4. adventní neděli L. P. 2022

Připojen je biblicko-pastorální text „Marie, matka Ježíše Krista v biblickém svědectví, tradici a naší víře“, připravený věroučnou komisí CČSH.


Nejnovější z ccsh.cz

  • Křížová cesta – čtrnáct zastavení

    29.03.2024, 07:24:17

    Křížová cesta – čtrnáct zastavení (ČZ 13/2024) Ve dvou nejvýznamnějších dnech Svatého týdne se v Jeruzalémě střídá smutek a oslavy. Na Velký pátek se do Jeruzaléma sjíždí poutníci z celého světa.

    Číst dál...
  • O svátosti křtu v české reformaci

    28.03.2024, 09:55:47

    O svátosti křtu v české reformaci Mistr Jan Hus ve shodě s církevní tradicí řadí svátost křtu na první místo při výčtu sedmi svátostí, jak je tomu i v jeho katechetické příručce zvané Jádro učení křesťanského: „Sedm jest posvátných věcí, prvá jest křest…“

    Číst dál...
  • Ptali jsme se: Jak budete trávit Velikonoce?

    28.03.2024, 08:15:31

    Ptali jsme se: Jak budete trávit Velikonoce? (ČZ 13/2024) Redakce oslovila několik našich sester a bratrů s dotazem na osobní prožití velikonočních svátků.

    Číst dál...
  • S českou muslimkou o ramadánu

    28.03.2024, 07:39:36

    S českou muslimkou o ramadánu (ČZ 13/2024) V tomto roce se překrývá ramadán s Velikonocemi. Redakce Českého zápasu se zeptala české muslimky Miriam Massadi, jak prožívá tento svátek.

    Číst dál...
  • Bláznovství Boží je moudřejší než lidé

    27.03.2024, 08:47:32

    Bláznovství Boží je moudřejší než lidé (ČZ 13/2024) Protože svět svou moudrostí nepoznal Boha v jeho moudrém díle, zalíbilo se Bohu spasit ty, kdo věří, bláznovskou zvěstí. Židé žádají zázračná znamení, Řekové vyhledávají moudrost, ale my kážeme Krista ukřižovaného. Pro Židy je to kámen úrazu, pro[…]

    Číst dál...
  • Velikonoční křesťanství

    26.03.2024, 14:40:47

    Velikonoční křesťanství (ČZ 13/2024) Dnes se v novinách dočteme o „návratu náboženství“, ale ve skutečnosti jde o jakousi neurčitou religiozitu, která se těší velké oblibě, když nahradila dříve převažující křesťanství.

    Číst dál...

Další aktuality pokračují na ccsh.cz