b_270_270_16777215_0_0_images_21_znicene_kostely.jpg

Zajímavé webové stránky, které původně mapovaly zničené kostely v létech 1945-1989.  Na těchto stránkách naleznete informace o kostelech, synagogách, kaplích a kapličkách v České republice, jež jsou ve špatném stavebně-technickém stavu nebo byly v období po roce 1945 zničeny a dosud nebyly obnoveny. Informace jsou doplněny fotografiemi jednotlivých objektů. Web nyní obsahuje i stavby opravené.

„Smyslem těchto stránek je upozornit odpovědné úřady státní správy, místní samosprávy, církevní orgány a další instituce na existující špatný stav některých sakrálních památek s cílem napomoci jejich obnově. Velká část představitelů měst a obcí chápe sakrální stavby nejen jako místa určená k náboženským obřadům, ale také jako významné architektonické, urbanistické a krajinotvorné prvky. Svědčí o tom i tabulka Opravených staveb – stovky staveb zde uvedených byly ještě na konci 90. let vedeny jako poškozené či zničené (obce často zničené stavby obnovují na původních základech podle dochovaných fotografií).“

Stránka nyní obsahuje i dlouhý přehled poškozených sakrálních staveb, které byly po roce 1989 místo opravy zničeny či silně poškozeny.

http://www.znicenekostely.cz/


Nejnovější z ccsh.cz

Další aktuality pokračují na ccsh.cz